Spier Massa in Lockdown

Hoe behoud je spiermassa in de lockdown?

Aangezien op het moment alle sportscholen helaas de deuren hebben moeten sluiten en slecht een beperkt groepje het geluk heeft een sleutel te hebben van een gym of er thuis een heeft gebouwd, krijgen wij super veel vragen wat nu de beste aanpak is om spiermassa te behouden waar de meeste van ons maanden of zelfs al jaren aan hebben gewerkt, en hier uiteraard veel geld en tijd hebt ingestopt.

Er is natuurlijk niks vervelender als dat straks de sportscholen en het dagelijkse leven weer begint en je niet meer zo fit bent als je bent geweest. Na alle maanden, jaren mogen deze investeringen natuurlijk niet voor niets zijn.

HOE HOUDEN WE DE SCHADE ZO KLEIN MOGELIJK?

Deze blog (en zeker over het gedeelte over de permanente gains) is echter vooral van toepassing wanneer we spiermassa verliezen. Maar zijn er hiervoor wel dingen die we kunnen toepassen op de schade zo klein mogelijk te houden? Yes, zeker.

Net zoals normaal, wordt de groei van spiermassa en afbraak beïnvloed door meerdere factoren, ik denk dat de meeste het wel weten aangezien dit de basis is, maar ik wil ze toch nog even benoemen:

– Training
– Stress/Slaap
– Voeding

We snappen uiteraard dat van vrijwel iedereen het ritme flink is omgegooid in deze tijd. Denken in wat allemaal niet mogelijk in plaats van wat er wel mogelijk is heeft nog nooit iets goed gedaan voor iemand, en kan hiernaast ook nog is een boel stress opleveren, hierom kijken we het eens aan vanaf de andere kant.

We willen je nu alvast meegeven dat je bereid moet zijn om echt actie te ondernemen; als je liever zelfmedelijden wilt hebben en blijft balen van hoe dit nu allemaal kan en ondertussen thuisbezorgd besteld onder het genot van een zak chips, is dit uiteraard prima. Maar heeft het weinig zin om verder te lezen in deze blog. En stellen we voor Videoland ofzo op te starten.

STAP 1: Slaap, ritme en stress.

Vrijwel iedereen slaapt simpelweg te weinig maar ook de kwaliteit van de nachtrust en managen van stress kunnen grote rollen spelen.Te weinig slaap en teveel stress zullen spiermassa kosten, voldoende goede slaap en niet teveel stress minder of kunnen zelfs voor groei zorgen.

Je liegt tegen jezelf als je in deze weken te weinig tijd hebt om voldoende nachtrust te pakken, denk hierbij aan 8/9 uur per nacht. Begin daar eens mee en kijk hoe je lichaam hierop reageert. Misschien kan je jezelf zo instellen dat je er een goed dag en nacht ritme aan gaat overhouden, en dan wanneer alles weer open gaat deze doorzet en zelfs hier nog meer progressie gaat pakken.

Het behouden van het ritme.

Hiernaast, doordat voor de meeste het werk wegvalt, missen ze best een groot stuk van hun ritme en komen ze wellicht ook niet of veel minder buiten. Probeer je wekker op vaste tijden te zetten, en ga ook op vaste tijden naar bed. Probeer je dag fris te beginnen met daglicht, of het nu een wandeling buiten is of even het raam open zetten.

Maak een planning met blokken in je agende, omdat werk wegvalt valt de grotendeels van je structuur weg. Structuur en ritme zijn super belangrijk.

STAP 2: VOEDING

Voeding is eigenlijk super makkelijk te controleren en te beheren, vooral in deze tijden. Zorg ervoor dat je de essentiële voedingsmiddelen van je dieet altijd in huis hebt. Veel mensen geven aan dat ze aankomen van stress, maar als het goed is valt er een hoop stress weg als je je aan punt 1 houd! Daarnaast, iedereen heeft nu meer dan genoeg tijd om fatsoenlijk te koken. Hierom geen reden meer voor fast food en thuisbezorgd.

Hiernaast wil je natuurlijk voldoende eiwitten binnenkrijgen, iedereen die dit leest weet vast wel waar eiwitten inzitten, en wat goede bronnen zijn. Uiteraard kan je deze ook aanvullen met onze eiwit shakes, om het toch nog een beetje gemakkelijk te houden naast een fatsoenlijke maaltijd koken.

STEL HET DROOGTRAINEN UIT VOOR LATER.

Voldoende eiwit is belangrijk voor het behouden van je spiermassa, maar telt uiteraard niet als enige mee, hiernaast telt er nog iets mee namelijk; Calorieën. Calorieën beschermen namelijk tegen spierafbraak. Om deze redenen zou ik op dit moment voorzichtig zijn met afvallen. Wanneer je een vetpercentage hebt wat aardig hoog is mag je dit advies negeren.

Tot slot: Ik ben de laatste die je gaat vertellen dat detoxen nodig is, maar als je het dan toch eens wilt proberen, grijp deze weken dan eens aan om alles onder de loep te nemen; eet gezond, eet minder junk, laat de alcohol eens staan, stop met roken (wat overigens zeker met Corona een HELE goede is), pak voldoende slaap, etc. etc.

STAP 3: TRAINING

Bij deze stap hebben we waarschijnlijk het minste invloed. We moeten onze gebruikelijke uitstapjes naar de sportschool helaas laten vallen. Dat wil echter niet zeggen dat we helemaal niets meer kunnen doen. Net zoals met de eerste 2 stappen kunnen we, ook in deze periode, prima zorgen voor een omgeving waarin ons lichaam spiermassa behoud.

Daar zijn wel flink wat aanpassingen voor nodig; blijven balen van het moeten afwijken wat je normaal doet is begrijpelijk, maar je gaat er niets mee bereiken. Hiernaast weet niemand hoe het de aankomende periode nog gaat lopen. Hierom is het altijd handig om wat trainingsmateriaal aan te schaffen voor op de langere termijn. Probeer hiernaast dagelijks wel je beweging te krijgen met misschien wat elastieken banden of wat gewichten.

STAP 4: wat vind je belangrijk?

Verder zijn deze weken een ideaal op moment om eens na te denken over hoe je je dagen vult. Zonder het advies van de overheid te schenden en zo lang het nog kan. Best eens meer tijd met je familie of met vrienden. Zit je nu thuis met je kinderen, partner? Mooi zo! Misschien kan je ze wat bijbrengen over de noodzaak van gezond eten en sporten. Motiveer ze om samen met enige regelmaat te bewegen, ga samen koken.

Als deze tijd mij iets heeft geleerd tot zover is het dat deze sport heel gauw erg egoïstisch kan worden. Kiezen voor jezelf is helemaal niet erg en soms zelfs goed en nodig, maar als je eerlijk bent tegen jezelf weet je echt wel wanneer je eigenlijk meer zou kunnen doen met of voor je naasten.

STAP 5: CARDIO

Hiernaast: Cardio. Veel mensen onderschatten toch het positieve effect van cardio op onze gezondheid, helemaal als dit buiten kan. Ga eens een flink stuk lopen door het bos of uitwaaien op het strand. Hier is de 1,5 meter regel ook gemakkelijk te hanteren. Dat je je hart en longen niet ziet, betekend natuurlijk niet dat deze geen training nodig hebben en niet belangrijk is. Wellicht geven deze weken je juist een duwtje in de goede richting, en hierbij adviseren we altijd om de cardio vol te houden wanneer deze donkere tijden voorbij zijn!

SLOT

Wij hopen dat het einde snel inzicht gaat zijn en we allemaal weer met goede moet de sportschool mogen toetreden, hoe dan ook hopen we dat je met deze tips toch stappen gaat maken en in ieder geval niet achteruit gaat

Je bent van harte welkom in onze winkel. Wij helpen je graag verder met al jouw vragen. Kom een keer langs in onze winkel, Rijnstraat 11 in Arnhem. Of stuur ons gerust een berichtje op Instagram of Facebook!